Primaria Varasti

Clarificări probleme Comuna Vărăști

Administratorul public al judeţului, Cristi Grătianu a declarat că depozitul ecologic de la Frăteşti va deveni funcţional curând ceea ce ar putea rezolva și problema gunoiului din comuna noastra.

Referitor la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Management eficient pentru un judeţ curat”, administratorul public a afirmat că a fost realizat un progres şi aici, dar nu la nivelul dorit.

„La capitolul realizări, putem vorbi despre faptul că Centrul de management integrat al deşeurilor de la Frăteşti este funcţional în proporţie de 99%. Am primit confirmarea de la Agenţia de Protecţie a Mediului pentru autorizaţia de mediu, cu mici remedieri pe care trebuie să le facem.

Sunt cinci astfel de probleme, patru sunt rezolvate, va veni o firmă din Italia pentru reparaţii tehnice şi sperăm ca la începutul lunii august să fie emisă autorizaţia. La capitolul nerealizări trecem contractele cu unităţile administrativ-teritoriale şi operatorii regionali- Girexim şi Ecogreen”, a declarat el.

Grătianu a explicat că proiectul iniţial prevede colectarea deşeurilor de la platformele amenajate din 500 în 500 de metri. Însă acest fapt nu mai coincide cu dorinţa UAT-urilor care vor colectarea din poartă în poartă. „Aceasta şi pentru că, la momentul implementării proiectului(în 2009, în mandatul lui Dumitru Beianu, n.r.), s-a luat în calcul, la semnarea contractelor, numărul de locuitori, pentru stabilirea preţului. Însă, datele nu coincideau cu realitatea, fiind luate de la Statistică. Astfel, în unele cazuri diferenţa apărută din faptul că sunt mai mulţi consumatori pe hârtie decât în realitate trebuie plătită de primării. Însă, din păcate, dacă vrem să modificăm condiţiile din contracte riscăm corecţii financiare semnificative, şi trebuie cântărită bine orice decizie”, a declarat în aceeaşi conferinţă de presă şi preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Mina.

Referitor la cea de-a treia Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară- „Iluminat public eficient”, administratorul public, Cristi Grătianu, a declarat că acest ADI a avut ca principal scop sprijinirea unităţilor administrativ-teritoriale pentru obţinerea unor preţuri bune la energie electrică.

„Avem speranţa că vor fi finanţate proiecte prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală privind modernizarea iluminatului public şi ne concentrăm pe accesarea fondurilor europene pentru asigurarea energiei prin surse fotovoltaice”, a spus Grătianu.

 

 

 

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns